VKBS title6

Vakaro eskizas

Nefrito žalias, tamsiai geltonas, avietės raudonumo, skaisčiai geltonas, baltai žydras, vaiskiai oranžinis medžiai tokių pat ryškių spalvų ir atspalvių fone. Vaizdas alsuoja karščiu, virpa, o medžiai panašūs į  žmones. Kiekvienas turi savo spalvą, kuria juos nuspalvino dailininko teptukas. O gal Apvaizda? Jie, medžiai-žmonės, ir eina, ir tvirtai stovi ant žemės. Paveikslas vadinasi „Saulėtas peizažas“, saulė jame nepavaizduota, bet ji peizaže šviečia spalvomis.

Adomo Mickevičiaus bibliotekoje į knygos pristatymą – susitikimą su dailininku bajoru Jonu Butkevičiumi ir jo kolega Svajūnu Armonu rinkosi žmonės. Jie sveikinosi, neskubėdami sėdosi į pasirinktas vietas. Įsitaisiau nuošalesnėje vietoje, nes dar iki pradžios buvo šiek tiek laiko, kad pavartyčiau knygos „Skambančios spalvos. Pranas ir Jonas Butkevičiai“ puslapius.

Pranas Butkevičius gimė 1920 m. vasario 23 d. Angirių kaime Kėdainių apskrityje bajoro šeimoje. Piešti pradėjo jaunystėje, paveikslus tapė visą gyvenimą. Savo sodyboje Dumsių kaime nutapė gražiausius paveikslus, drožė kryžius, koplytstulpius, medžio skulptūras. Tapyboje jam pagrindinė įkvėpėja buvo gamta.*

Jonas Butkevičius gimė 1948 lapkričio 28 d. Kaune bajorų šeimoje (tėvas Pranas ir motina Janina buvo bajorai). Technikos mokslų daktaras (1980), profesorius (2004), nuo 1973 iki 2011 m. dėstė VGTU (Vilniaus Gedimino technikos universitete). Tapybos mokėsi iš savo tėvo – tapytojo Prano Butkevičiaus ir savo dėdės, vieno žymiausių Lietuvos tapytojų, prof. Vlado Karatajaus. Remiasi arsininkų ir modernistų tradicijomis.

Knyga išleista puikiai. Visko – gyvenimą ir kūrybą pristatančių tekstų, kūrėjų minčių, bibliografinės informacijos, taip pat asmeninio archyvo, kūrinių – tapybos darbų, drožinių – kokybiškų nuotraukų yra tiek, kad lengvai pavyksta sudėlioti iškalbingą vaizdą apie dviejų menininkų, tėvo Prano ir jo sūnaus Jono Butkevičių, kūrybą. Ir knygos pavadinimas, „Skambančios spalvos“, gražus.

Jonas Butkevičius: Man paveikslas turi skambėti. Tapyboje man svarbiausia – spalvos, jų kontrastai ir sąskambiai. Tapau atviromis spalvomis, naudoju plačią jų paletę ir reljefinius potėpius. Spalvų derinius priešpastatau gyvenimo kasdienybės rutinai, vyraujančiai įtampai pasaulyje. Juk spalvos turi magišką galią. Spalvos – tai žmogaus emocijos, mintys, net ir darbai.

Knygos pristatymas įsibėgėjo ir nuplaukė savo vaga. Kartais pavyksta taip įsijausti į pasakojimą, kad sulėtėja laikas, ir tada tarsi atsiplėši, pasidalini – vienu metu girdi, ir ką pasakoja, ir savo mintis... Kūryba. Tai toks kitas, realiai egzistuojantis paralelinis pasaulis, su savo dėsniais ir ritmais, savo garsais ir virpesiais. Kas įkvepia veikti, judėti – kurti?

Jonas Butkevičius aktyvus keliautojas – apkeliavo daugiau kaip septyniasdešimt valstybių penkiuose kontinentuose. Įkopė į Kilimandžarą, Monblaną, El Mistį (Peru), Gunung Agung (Indonezijoje) ir kitas viršūnes, apėjo Anapurnos žiedą Himalajuose. Baidare apiplaukė didžiąją dalį Lietuvos upių. Aktyviai sportavo – žaidė stalo tenisą, futbolą. Domisi pasaulio senosiomis civilizacijomis, jų istorija, menu. Aplankė daug žymiausių pasaulio muziejų ir galerijų penkiuose kontinentuose. Yra sukaupęs nemažą meno kolekciją ir didelę meno leidinių biblioteką.

Menotyrininkė, dr. Dalia Karatajienė: 2019 m. tapęs Individualistų grupės nariu, nemažai kūrybinių impulsų Jonas gauna iš dailininkų kolegų, su kuriais dalyvauja bendrose parodose. Pirmuosiuose pastele atliktuose nedidelio formato jo kūriniuose jau glūdėjo tie bruožai, kuriuos menininkas tebeplėtoja. Juose aiškiai matoma formų emancipacija nuo gamtos realizmo, nepaisant to, kad daugelyje Jono darbų gamtos elementai – kalnai, medžiai – išlieka svarbiausieji paveikslų elementai. Polinkis į ryškias, nesumaišytas spalvas ir kontrastingus jų derinius rodo menininko deklaruojamą fovizmo įtaką jo vaizdinei raiškai.

Fovizmas. Pranc. fauve – laukinis žvėris, 20 a. pradžios prancūzų modernistinės tapybos kryptis. 1905 m. Rudens salone Paryžiuje buvo surengta paroda, kurią dailės kritikas Luisas Vokselis (Louis Vauxcelles) pavadino laukinių žvėrių narvu, iš to kilo krypties pavadinimas.

Laukinis. „Laukiniškumas“ nestebina, nes lietuviai nuo seno garsėjo kaip „laukiniai barbarai“, taip juos vadino svetimšaliai metraštininkai. Žodis „laukinis“ talpus. Man jis kūryboje, pirmiausia, asocijuojasi su drąsa – drąsa veikti, matyti ir vertinti savaip. Ir drąsa ieškoti, nepaisant vertinimų, lyginimų, pamokymų triukšmo. Drąsa į išorę paleisti savo vidų.

Tapytojas, Lietuvos Dailininkų sąjungos tapytojų asociacijos „Individualistai“ pirmininkas Svajūnas Armonas: Jonas Butkevičius – neeilinė asmenybė, todėl jo intelektas, originalus pasaulio suvokimas leido jam užimti savo vietą lietuviškoje tapyboje. (...) Aš manau, kad didelę įtaką Jono, kaip tapytojo, formavimuisi darė meninė aplinka – jo dėdė, Lietuvos tapybos klasikas profesorius Vladas Karatajus ir tėvas tapytojas Pranas, iš kurio Jonas paveldėjo nepriekaištingą spalvinę klausą.

Po knygos pristatymo pasipylė sveikinimai. Prie jų prisijungėme ir mes – knygos sudarytoją, tapytoją, ilgametį aktyvų Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos narį, herbų Tšaska (Trzaska) ir Vanagas (Jastrzębiec) bajorą Joną Butkevičių nuoširdžiai pasveikinome Vilniaus krašto bajorų sąjungos tarybos vardu su knygos gimimu.

Kas susidūrė su leidyba, žino, kad tai yra daug dvasinių ir fizinių pastangų, kruopštumo reikalaujantis darbas. Kaip gerai, kad išleista tokia knyga. Ji ne vien įprasmina kūrybinį kelią ir menininkų pasiekimus. Ji yra vertinga dovana kiekvienam, nes atskleidžia dar vieną naują, neregimą, spalvų gyvenimą, kurį gali girdėti ir klausyti širdimi.

Nuotraukose:

1 – Jonas Butkevičius ir Svajūnas Armonas pristato knygą „Skambančios spalvos. Pranas ir Jonas Butkevičiai“, 2024 m. vasario 9 d. (A. Mickevičiaus bibliotekos nuotr.)

2 – Jonas Butkevičius. Saulėtas peizažas. Aliejus, akrilas (iš kn., psl. 187)

3 – Knygos viršelyje: Pranas Butkevičius. Trinapolio peizažas. Kartonas, aliejus

4 – Galiniame viršelyje: Jonas Butkevičius. Japonė. Drobė, aliejus

5 – Pranas Butkevičius. Vytis. Ąžuolas (iš kn., psl. 103)

*Citatos iš knygos „Skambančios spalvos. Pranas ir Jonas Butkevičiai“, „Printėja“, Kaišiadorys, 2023

 

Nijolė Jačėnienė, h. Raktas

LBKS vado pavaduotoja