VKBS title6

„Gimusi po fortepijonu“

Muza„Gimusi po fortepijonu“ – taip vadinasi aktyviai visuose žemynuose, žymiausiose pasaulio koncertų salėse ir su iškiliausiais dirigentais bei orkestrais koncertuojančios pianistės Mūzos Rubackytės knyga.

2023 m. spalio 17 d. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos (Trakų g. 10, Vilnius) Didžiojoje salėje vyko vakaras, kuriame turėjome unikalią progą pabendrauti su knygos „Gimusi po fortepijonu“ autore Mūza Rubackyte, pamatyti kuriamo muzikinio filmo apie pianistę fragmentus, įsigyti knygą su autografu. Vakaro vedėjas žurnalistas Valdas Puteikis.

M. Rubackytei septynerius metus buvo draudžiama išvykti už SSRS ribų, todėl ji negalėjo įvykdyti nei vieno iš daugybės pasirašytų prestižinių kontraktų vakaruose. Atsiradus galimybei, 1989 m. ji stažavosi Paryžiuje, o 1990 m. tapo Tarptautinio prancūzų muzikos konkurso Les Grand Maîtres Français Paryžiuje nugalėtoja.

Mūza Rubackytė kilusi iš muzikų šeimos. Ji studijavo Lietuvos konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija) ir Maskvos valstybinėje Piotro Čaikovskio konservatorijoje. Tapusi sąjunginio konkurso laureate, pelnė pripažinimą kaip viena geriausių SSRS pianistų, o 1981 m. nugalėjo prestižiniame tarptautiniame Liszto-Bartóko pianistų konkurse Budapešte.

Šiandien pianistė koncertuoja visuose žemynuose. Jos gastrolių sąraše – prestižinės Argentinos, Urugvajus, Kolumbijos, Peru, Čilės, Meksikos, Japonijos salės ir egzotiški kraštai kaip Marokas, Malaizija, Singapūras, Mozambikas ar Bermudų, Martiniko ar Puerto Rico salos. Ji kasmet kviečiama koncertuoti Paryžiaus operoje, jos rečitaliai rengiami garsiausiose koncertų salėse.

M. Rubackytė yra tarptautinio Vilniaus fortepijono muzikos festivalio įkūrėja ir meno vadovė. Pirmąjį festivalį su Lietuvos nacionaline filharmonija ji suorganizavo 2009 m., o 2017 m. už surengtus festivalius, nuopelnus kultūrai ir menui M. Rubackytė pelnė Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo apdovanojimą.

Pianistė taip pat yra apdovanota Garbės medaliu „Už nuopelnus Lietuvos kultūrai“, Prezidentas Algirdas Brazauskas jai įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordiną, Prezidentas Valdas Adamkus suteikė Lietuvos tapatybės prizą „Lietuvos Mūza“, 2006 m. M. Rubackytė apdovanota Lietuvos Vyriausybės ir Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premijomis, o 2018 m. už nuopelnus Lietuvai Prezidentė Dalia Grybauskaitė jai įteikė Didįjį Komandoro kryžių. 2012 m. už Ferenco Listo (Ferenc Liszt) paveldo sklaidą pasaulyje pianistę Vengrijos kultūros ministerija apdovanojo premija Pro Cultura Hungarica. Ji taip pat yra Listo asociacijos Lisztuania prezidentė.

Vakaro organizatoriai tikisi, kad nepraleisite retai pasitaikančios progos susitikti su iškilia mūsų dienų menininke Mūza Rubackyte-Golay, šiuo metu su pertraukomis gyvenančia Paryžiuje, Ženevoje, Vilniuje, dar ir todėl, kad autorė pati pristatys savo biografinę knygą „Gimusi po fortepijonu“ (Née sous un piano 2020, lietuvių kalba 2022).

Renginio organizatorius – Vilniaus krašto bajorų sąjunga, koordinatorė – VBKS vado pavaduotoja kultūrai Irena Didžiulienė, h.Grifas

Renginio partneris –  Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka

Parengta pagal muza.fr,

LBKS informacija, parengė Nijolė Jačėnienė, h. Raktas